Läste du inte det finstilta?

Läste du inte det finstilta?

Gömt långt bak i manualen till de flesta mobiltelefoner står det att mobilen bör hållas alltifrån en till två centimeter från kroppen, beroende på tillverkare. Om du inte gör det kan gränsvärdet överskridas. Så står det exempelvis i iPhone 4:s manual. Som användaren är du själv skyldig att skydda dig, står det vidare.

Hur många mobilanvändare visste det? Professor Devra Davis, toxikolog och epidemiolog och författare bland annat till den kritikerrosade When smoke ran like water, har nyligen gett ut en bok med samma budskap som min Mobiltelefonins hälsorisker: Industrin mörklägger riskerna med mobiltelefonin. I en artikel i San Fransisco Chronicle berättar hon om en trebarnsmamma som i flera år hade som vana att stoppa mobilen i BH:n medan hon talade i hands-free under upp till fem timmar varje dag. I våras drabbades hon av en tumör på bröstet just där hon brukade förvara mobilen. Flera andra liknande fall av unga kvinnor som fått brösttumör just där de förvarat mobilen finns rapporterade.

Kvinnan hade liksom många andra inte fått kännedom om de risker hon utsatte sig för. Lika olämpligt som att stoppa mobilen i BH:n är det att trycka den mot huvudet eller förvara mobilen i byxfickan. Trycker du den mot huvudet ökar risken för hjärntumör. Män som har mobilen i fickan och talar mycket i mobilen har sämre spermier och utsätter sig också för förhöjd cancerrisk.

Företagen förpassar de viktiga rekommendationerna till långt bak i manualen. De hoppas därmed att du inte läser det, för det skulle kunna öka konsumenternas oro för att använda produkten. De vill inte ha någon debatt om strålningsriskerna. Din oro är deras oro: Den  kan påverka deras försäljning negativt. De smyger med informationen för att skydda sig själva, om det skulle uppstå trubbel, som exempelvis skadeståndsprocesser.

– Följde du inte våra råd? Skyll dig själv