Mobiltillverkaren Motorola i Österrikisk korruptionsskandal

Den österrikiska tidningen Profil avslöjade nyligen en omfattande korruptionsskandal i Österrike, skriver New Zeeland Herald.

MotorolaAmerikanska myndigheter utreder nu affären. En österrikisk lobbyist, Alfons Mensdorff-Pouilly ska ha mottagit 2,2 Miljonoer Euro från Motorola. Mensdorff-Pouilly använde sedan pengarna för  att smörja nyckelpolitiker i Europa och Mellanöstern. Det finns bevis för att politiker mutades med presenter och semesterresor.

Lobbyisten ska bland annat ha sett till att Motorola tog hem det viktiga kontraktet för det nya polisradiosystemet (Tetra) tillsammans med Telekom Austria, vilket gav lobbyisten 2,6 miljoner Euro. Telekom Austria är också anklagat för en rad korruptionsaffärer.

Mensdorff-Pouilly har redan åtalats i Storbritannien för en annan mutaffär. Då gällde det att ro hem en affär för jaktflygplanstillverkaren BAE Systems. Åtalet lades emellertid ner.

Den norsk/franska åklagaren Eva Joly, som nu ställer upp i presidentvalet och som avslöljade en stor korruptionshärva kring ett oljebolag i Frankrike på 90-talet, har listat de tre industrier där korruptionen är värst. Bland de tre är telekom.

Min undran är: vilka korruptionsskandaler gömmer sig bakom många märkliga beslut som är en triumf för mobilindustrin i Sverige? Hittills har inget sådant avslöjats, men det kan bero på att ingen tittat….

Vad ligger till exempel bakom det konstiga beslutet att tvinga samtliga stockholms skolor till att införa trådlös internetuppkoppling senast skolstarten 2011? Det mest logiska syftet, ur industrins perspektiv, är att fösa in fårskocken, eleverna, till fållan där alla använder trådlöst internet. Ericsson håller ju på att prångla ut 4G-basstationer över landet. Ett ”ödesprojekt” för jättekoncernen. ”Floppar Ericssons 4g-projekt så hamnar företaget i kris igen

Tips från insatta mottages tacksamt! Hur gick det till när Stockholmspolitiker valde att piska fram trådlöshet i skolorna, samtidigt som Europarådet rekommenderar medlemsländena att INTE använda det och kort efter att WHO/IARC konstaterat att strålningen är cancerframkallande?

Anonymitet garanteras källan! Ingen vill väl att våra barns och ungdomars hälsa ska offras för att Ericssons projekt ska ros ihamn, för tänk om de har fel, de där Ericsson-strategerna – och tänk om Europarådet och IARC har rätt?

Jag avslöjade redan i boken Spelet om 3G att ”3” skänkte 1,5 miljoner kronor till Astrid Lindgrens barnsjukhus i samband med den motiga 3G-utbyggnaden, kantad av protester över hela Sverige. I gengäld deltog därpå en överläkare, Emma Rylander, från det ansedda barnsjukhuset i marknadsföringen och PR-kampanjen för 3G. Budskapet prånglades ut till beslutande politiker över hela landet att 3G var till stor samhällsnytta: 3G skulle användas i vården av cancersjuka barn! Budskapet bevekade många beslutsfattare, för vem kan vara så hårdhjärtad att säga nej till en teknik som påstods ”vara till stor nytta” för barn som fått cancer?

När väl utbygganden tvingats igenom, blev det helt tyst om 3G:s nytta för cancersjuka barn. När jag ringde upp sjukhuset en tid därpå svarade en sjuksköterska: vi använder 3G som vanliga telefoner, vi använder en telefon som en telefon, det är ju det vi gör med dem…..

Ulrika Messing, dåvarande infrastrukturminister, hjälpte till att sprida det motbjudande och falska PR-budskapet, där cancersjuka barn utnyttjades för att marknadsföra 3G, så gott hon kunde. I Sveriges Televison sade hon:

”Och vet ni,jag möter människor varje dag som frågar mig: När kan Astrid Lindgrens Barnsjukhus använda de nya bildtelefonerna för att vårda ett barn som har cancer”

Från 3:s pressmeddelande om miljonen som ”skänktes” till barnsjukhuset:

”Nyss avslutades en stor välgörenhetsauktion som gav 1,5 miljoner kronor till vård av sjuka barn på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Pengarna kom från flera företag och personer som blir pionjärer inom nästa generations mobila kommunikation genom att de ropat in de närmare 200 videomobiler som 3 donerat.

– Vi är mycket glada över att auktionen gått så bra, säger Emma Rylander, överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och verksamhetschef för SABH.”

Överläkare Emma Rylander fick samma år (2003) också priset ”guldmusen” som tack för sina insatser för ”IT”.