DN, PR-branschens drömtidning

Dagens Nyheter måste vara en drömtidning för PR-folk som arbetar åt  mobilindustrin. I dag skriver en, anonym, (vem?) ledarskribent föraktfullt om den ”oreflekterande rädslan” som enligt skribenten tursamt  ”inte har fått sätta stopp för den moderna kommunikationstekniken” . Men spökribenten ondgör sig icke desto mindre över att ”den lilla hypotetiska strålningsrisken tillmäts för stor vikt”. Liksom förstasidan av DN den 18 maj förra året då resultatet av Interphone-studien vändes upp och ner till industrins belåtenhet, och DN vilseledde läsarna med att påstå att nu kunde cancermyterna avskrivas, kunde dagens ledare också vara skriven av en PR-byrå. Det är inte otänkbart att ledaren är ett led i den ”damage.-control” kampanj som mobilindustrin och deras många PR-konsulter satt igång efter att IARC beslutade att klassa mobilstrålning som cancerframkallande i maj i år.

För allmänhetens oro är främst mobilindustrins oro över möjliga minskade intäkter. Att mobilindustrins oro är befogad, om än så ofattbart cynisk, har redan visats i Australien. En färsk undersökning redovisar att australiensiska kvinnor nu minskar sin mobiltelefontid efter de senaste rönen om cancerriskerna.

En hjärntumör är inte att leka med. Den är ofta dödlig. Världsberömda hjärnkirurger varnar för en kommande hjäntumörepidemi.

En spottkörtelcancer är också livshotande.

Men detta är förstås något som vi inte ska bry oss om – i DN:s  förvrängda och oempatiska värld. I den världen där pengar är viktigare än liv.