SVT missade att de sände reklamfilm för Ericsson

För någon vecka sedan sändes ett program i SVT som handlade om nyttan för äldre med trådlös teknik. Den ansvarige på SVT missade att sändningen av den till ”dokumentärfilm” förklädda reklamfilmen var en reklamfilm för Ericssson trots att filmen skriker ut reklambudskap för Ericsson. Han hävdar först till Resumé , som avslöjade att SVT inte sänt en dokumentär utan en reklamfilm, att SVT inte gjorde något fel alls när de sände programmet. Senare medger SVT att de gjorde fel och att de därför plockar bort reklamfilmen från SVT:s sajt.

Mikael Österby, den ansvarige SVT-chefen som först anshävdade att han ”följde SVT:s hårda regler ” när han sände programmet säger senare till radioprgorammet Medierna att de är ”väldigt väldigt  noggranna” med att inte tillåta sådant här, men att de här gjorde  fel.

Ericssons pressansvarige ljuger också: först hävdar han att Ericsson inte deltog alls när programmet spelades in men när journalisten från Medierna konfronterar honom med fakta, backar han och medger att Ericsson deltog under hela inspelningen.

Ljug så länge det går verkar vara ledstjärnan för såväl Ericsson som SVT.

Programmet innehåller förstås inget om de stora nackdelarna med trådlös teknik, att strålningen orsakar sämre välbefinnande (sömnproblem, huvudvärk, illamående, yrsel, koncentrationes- och minnesproblem). På sikt ökar risken för både cancer och Alzheimers. Äldre är liksom barn känsligare och bör inte använda trådlös teknik annat än i nödfall. Men det här får SVT-tittarna aldrig veta.

Mängden av förtäckt reklam och falska bakvända budskap som sköljer över allmänheten från Ericsson och mobillobbyn är enorm. Den blandas med den massiva öppna reklamen. Att tekniken är mycket skadlig hörs aldrig i detta massiva brus. Omsättningen, vinsterna och aktiekurserna måste fortsätta att stiga.