Sheryl Crow anser att mobilen orsakade hennes hjärntumör

I en TV-sänd intervju berättade den världskända sångerskan att hon brukade tillbringa timmar i att tala i mobilen samt att hon själv anser att mobilen är orsaken till att hon drabbades av en benign hjärntumör för en tid sedan, rapporterar bland annat People Magazine.

Här kan du se henne själv berätta om tumören och varför hon tror mobilen är orsaken.

Crow är enbart en i raden av kända personer som drabbats av hjärntumör de senaste åren. Både senator Ted Kennedy och den kände golfspelaren Severiano Ballesteros, fick maligna hjärntumörer som skulle komma att kräva deras liv.

Enligt en källa som fanns i Kennedys stab var senator Kennedy storanvändare av mobiltelefon: ”han talade hela tiden i mobilen”.

Bland  kända svenskar som drabbats av hjärntumör återfinns Marie Fredriksson och idolvinnaren Marie Picasso.

Här kan du lyssna på hjärntumördrabbade unga människor och deras anhörig som berättar om varför de tror mobilen orsakade deras hjärntumör. De vill varna andra.

En annan som vill människors bästa och vill varna är den kände hjärnkirurgen Charlie Teo som berättar att han träffar allt mer barn som får hjärnumörer.

Mobilanvändning ökar risken för hjärntumör enligt samstämmig forskning. Mobilstrålning är cancerklassad, klass 2B. I samma klass finns magnetfält från kraftledningar, bly och DDT.

PS: Det kommer att komma dementier om att forskningen inte visat att mobilen kan orsaka hjärntumör och i synnerhet inte den hjärntumör som Crow fick (meningiom). Det stämmer inte: Seriösa undersökningar visar samstämmigt att mobilen kan öka risken för elakartad hjärntumör (gliom) men det finns även undersökningar som pekar på ökad risk för meningiom och benign tumör på hörselnerven. Den senare har den moderate riksdagsmannen Gunnar Andrén nyligen drabbats av.

Se tabell 3 från Interphone på denna länk som visar att mobilen ökar risken för både meningiom och gliom för de tyngsta användarna (mer än 1640 timmar under 1-4 års användning):

≥1640   4.80 (1.49–15.4)      3.77 (1.25–11.4)