Expertmonopolet om hälsorisker med mobiltelefoni. För industrin, mot folkhälsan.

En gammal ”expertrapport” släpptes i Norge i veckan som gick. Den presenterades som ny, men är i själva verket lastgammal. Slutsatserna är nämligen förutbestämda sedan länge: De bygger  på ett gammal paradigm, en föreställning, från 50-talet om att mikrovågorna, den form av energi som används för att överföra kommunikation i mobiltelefonin, är harmlös så länge den inte orsakar omedelbara uppvärmningseffekter.

Det här gamla paradigmet är sedan länge bevisat som falskt. Decennier av forskning har motbevisat hypotesen. Mikrovågsstrålning, i synnerhet om de är pulsade och modulerade som mobilstrålningen, skadar människor, djur och växter. Mikrovågsstrålning kan orsaka cancer, psykisk ohälsa, neurologiska störningar, skada fertiliteten. Mikrovågsstrålning kan skada cellers DNA och kan därför ligga bakom flera hundra olika sjukdomar.

Den nygamla expertrapporten är författad av experter som till en majoritet stagnerat i den föråldrade föreställningen från 50-talet. Det gamla paradigmet och experterna som håller fast vid det omhuldas varmt av såväl den militära som telekomindustrin som öser forskningsmedel över dem . Produktionen av rapporten går till på samma sätt i Norge som i Sverige . Som av en händelse är det samma lilla grupp av experter som sitter där såväl som här, i Storbritannien såväl som i Holland, de poppar upp i EU och på WHO och de rekommenderar gränsvärden och de får göra i stort sett all forskning i Sverige, Norge och Danmark.

För att bevara det föråldrade synsättet importerade norska myndigheter den svenska trion Maria Feychting, Lena Hillert och Yngve Hamnerius – alla med kända industrirelationer, och  som nyligen producerat en annan ny gammal rapport.

Den norska föreningen för elöverkänsliga släppte samma dag en omfattande kritisk rapport om den gamla nya expertrapporten.

Tidigare i år släppte Feychting en rapport i Storbritannien som på samma sätt som överallt annars, avfärdade allt som visats.

En osynlig hand verkar ha ha välsignat och valt ut en liten grupp experter med skygglappar och hörselskydd, oftast finansierade av mobilindustrin. De har fått monopol på att bedöma hälsorisker med mobiltelefonin. Så här har det gått till under mer än ett decennium. I Sverige var professor Anders Ahlbom med numera kända mobilindustrirelationer, ordförande för alla rapporter under ett helt decennium.

Har de något ansvar för att så vårdslöst och ansvarslöst under alla år förneka de risker som visats inte skulle ha visats? Kommer de att ställas till svars av framtida offer (hjärntumördrabbade mm) ?

Framtiden får utvisa det.